Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over zwembadpompen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over zwembadpompen

We gaan je volledig op de hoogte brengen over zwembadpompen en alles wat daarmee te maken heeft. Ben je dus van plan een zwembad neer te zetten (of in te laten bouwen) in de tuin, lees dan snel verder. En bereid je alvast voor op een hele berg aan informatie, we zijn er namelijk eens diep ingedoken (in de stof dan, helaas niet in het water).

Snel naar:

 

Wat is een zwembadpomp?

Een zwembadpomp zorgt ervoor dat het water in een zwembad in beweging blijft en gefilterd wordt. Zo blijft het water schoon, en krijgen algen, schimmels en bacteriën geen kans om zich in het water te nestelen. Als dat gebeurt, krijg je namelijk een groene kleur in het water. Die kleur voorkomen zwembadeigenaren het allerliefst, omdat het niet erg uitnodigt tot zwemmen. Daarnaast is het ontzettend ongezond als je besluit er toch in te springen. Daarmee beantwoorden we de vraag ‘Waarom heb ik een zwembadpomp nodig?’ ook meteen: je geniet veel langer van schoon en hygiënisch water in het zwembad met een zwembadpomp.

Zwembad met helder blauw water
Geniet langer van schoon en hygiënisch water door gebruik te maken van een zwembadpomp.

 

Hoe werkt een zwembadpomp?

Een zwembadpomp bestaat uit een apparaat (de pomp) met daaraan twee slangen die aan het zwembad worden gekoppeld. Bij een opzetzwembad zijn deze slangen zichtbaar, en bij een ingebouwd zwembad zijn die slangen vaak ondergronds verwerkt. De twee slangen hebben beiden een andere functie. De één zuigt het water uit het zwembad, de pomp in. En de tweede slang pompt dat water juist weer terug het zwembad in. Dit zorgt dus voor circulatie in het water, waardoor dat niet stil komt te staan en algen en bacteriën geen kans biedt zich te nestelen.

Circulatie van het water is echter niet de enige functie van de zwembadpomp. Tegenwoordig is iedere pomp uitgerust met een ingebouwd filter. Het water dat uit het zwembad wordt gezogen, wordt vervolgens door dat filter heen gepompt. Daarbij worden onzuiverheden en vuil uit het water gehaald. Zodra het water door het filter heen is, gaat het weer terug richting het zwembad. Zo gaat er dus constant een ‘vieze’ lading water het zwembad uit, en komt daar gezuiverd water voor terug.
 

Welke zwembadpompen zijn er?

Er bestaan twee veelgebruikte soorten zwembadpompen: Patroonfilterpompen en zandfilterpompen. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. We zullen ze hier allebei toelichten.

Patroonfilterpomp

Patroonfilterpomp

Bij een patroonfilterpomp wordt het water door een papieren filter geleid. Hierbij vangt dit filter het meest grove vuil op. Voor het hele fijne werk is een patroonfilterpomp minder geschikt. Mede daardoor raden we een filterpomp alleen aan als je een opblaasbaar of opzetzwembad hebt, of een wat kleiner ingebouwd zwembad. Daarvan is het water namelijk sneller te vervangen, waarmee je ook de fijnere vuiligheid eruit haalt. Een groot voordeel van de patroonfilterpomp is dat deze over het algemeen aantrekkelijk geprijsd zijn, en zeer makkelijk te onderhouden. Je moet wel het filter eens in de twee weken vervangen, en dagelijks schoonspoelen. Daarnaast zijn de pompen niet erg krachtig, nog een reden waarom je ze voor een kleiner zwembad moet gebruiken. Op de pompkracht en zwembadinhoud komen we later nog uitgebreid terug.

 

ZandfilterpompZandfilterpomp

Zoals je verwacht, wordt bij een zandfilterpomp het water door een zandfilter gepompt. Zand is een betere filter dan een papieren patroonfilter. Het idee voor een zandfilter is ontstaan na het bekijken van duinen. Water dat daar doorheen komt, wordt zeer grondig gereinigd. Door datzelfde proces met veel hogere snelheid na te bootsen, krijg je een zeer efficiënt filtersysteem. In zand blijven de kleine vuiligheden namelijk beter hangen. Maar niet alles helaas. Daarvoor kun je het beste een vlokmiddel aanschaffen en aan het water toevoegen. Dat vlokmiddel zorgt ervoor dat kleine vuiligheden zoals algen aan elkaar plakken en dus beter in het zand blijven hangen. Kijk daarnaast altijd naar de aanbevolen grootte van de zandkorrels van de zandfilter. Bij te grote korrels blijft het vuil niet goed hangen, en bij te kleine korrels kunnen deze in het zwembadwater belanden.

Steeds vaker wordt er in plaats van zand gebruik gemaakt van glas of parels. Het voordeel van deze filters is dat ze niet gereinigd hoeven te worden en niet hoeven te worden vervangen. Een zandfilter heeft om de 4 á 6 weken een ‘backwash’ nodig, en het zand moet om de 5 jaar vervangen worden. Bij een backwash laat je het water in de filter in de tegenovergestelde richting doorlopen. Daarmee worden onzuiverheden in het zand er uit gehaald, en kun je weer rekenen op een schoon zwembad.

De grote voordelen van een zandfilterpomp hebben we al even benoemd, je krijgt een grondiger filter met minder onderhoud. De pomp is daarnaast een stuk krachtiger dan de patroonfilterpomp. Toch zijn er ook wat nadelen aan een zandfilterpomp. Zo is deze bijvoorbeeld een stuk duurder dan een patroonfilterpomp, en neemt meer ruimte in beslag. Zandfilterpompen kunnen voor zowel opzetzwembaden als ingebouwde zwembaden worden gebruikt, maar door de hogere prijs zie je ze bijna alleen bij ingebouwde zwembaden en grotere opzetzwembaden.

Bekijk al onze zwembadpompen
 

Welke capaciteit zwembadpomp heb ik nodig?

Je zult ondertussen een idee hebben voor welke zwembadpomp je moet gaan. Bij een kleiner zwembad is een patroonfilterpomp uitermate geschikt, en een zandfilterpomp kan bij ieder zwembad gebruikt worden. Deze pompen zijn er echter in verschillende maten. Maar welke heb je dan nodig voor jouw zwembad? Dit is afhankelijk van de maximale pompcapaciteit en de inhoud van het zwembad.

Bij iedere zwembadpomp wordt de maximale pompcapaciteit in liters per uur aangegeven. Er wordt over het algemeen aangehouden dat een pomp de volledige inhoud in 4 uur rond moet kunnen pompen. Daarbij ben je dus afhankelijk van de inhoud in mᶾ van het zwembad. Houd er daarbij rekening mee dat 1 mᶾ = 1.000 liter. We zullen de manier waarop je deze kunt berekenen eerst even voor je op een rijtje zetten:

Rechthoekig zwembad Lengte x breedte x diepte
Rond zwembad 3,14 x straal x straal x diepte (straal = helft van doorsnede)
Ovaal zwembad 0,89 x lengte x breedte x diepte

We zullen aan de hand van een voorbeeld even uitleggen hoe je nu weet welke inhoud zwembadpomp je nodig hebt. Stel: Je hebt een rond zwembad van 5 meter doorsnede en 1,5 meter diepte. Eerst berekenen we dan de inhoud van het zwembad. Dat is in dit geval 3,14 x 2,5 x 2,5 x 1,5 ≈ 29,44 mᶾ (29.440 liter). De norm is dus dat in 4 uur tijd het water rondgepompt moet worden. Hiervoor deel je de inhoud van het zwembad gedeeld door 4 om te weten welke capaciteit de pomp moet hebben. In ons voorbeeld is dat dus 29,44 / 4 = 7,36 mᶾ (7.360 liter) per uur.

Mocht je nu geen pomp kunnen vinden die precies voldoet aan de eisen qua capaciteit, dan raden we aan om overcapaciteit te hebben, en geen ondercapaciteit. Dat wil zeggen dat je beter een pomp kunt kiezen die meer aan kan dan de inhoud van het zwembad. Ook als je de pomp ver van het zwembad af gaat zetten (meer dan 5 meter), heeft deze meer pompkracht nodig. We adviseren om dan in de rekensom voor de capaciteit te delen door 3 in plaats van door 4.
 

Wat heb ik naast een zwembadpomp nodig voor zwembadonderhoud?

Dat je met een zwembadpomp een stuk schoner zwemwater hebt, is inmiddels wel duidelijk. Toch zal een pomp het werk niet volledig alleen kunnen doen. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je nodig hebt om een volledig schoon zwembad te hebben.

Chloor en pH-waarde

Allereerst is de chloorwaarde van een zwembad belangrijk. Chloor is een desinfectiemiddel dat ervoor zorgt dat bacteriën worden verwijderd en tegengehouden. Je meet het chloorniveau met teststrips, en kunt vervolgens chloor toevoegen tot het gewenste niveau is bereikt. Dit is per zwembad en soort chloor anders, en staat op de verpakking vermeldt. Wel erg belangrijk is om te weten dat chloor zijn werk niet doet als de pH-waarde in een zwembad niet in orde is. Dit staat voor de zuurtegraad van het water. Voor optimaal zwemwater (waarin chloor zijn werk doet) ligt deze tussen de 7.2 en 7.6.

Ook de pH-waarde meet je met teststrips. Het kaartje verkleurt dan na ongeveer een minuut, waarna je het kunt vergelijken met de kleuren op de vergelijkingskaart die overeenkomen met een zuurtegraad. Als de zuurtegraad te hoog of te laag is, kun je deze door middel van de producten pH-minus en pH-plus weer op het juiste niveau brengen. De laatste tip die we je geven is om chloor en de pH-minus of -plus nooit tegelijk in het water te doen. Ze hebben namelijk effect op elkaar. Laat daar dus minstens een uur tussen zitten en meet dan of het nog nodig is om één van de twee te gebruiken.

Zoutwatersysteem

In plaats van aan de slaZoutwatersysteemg gaan met chemisch chloor, is het tegenwoordig steeds populairder om een zoutwatersysteem te installeren. Een zoutwatersysteem zet zout om in natuurlijk chloor, waardoor het dus nog wel aanwezig is in het water. Deze soort chloor is echter schoner, gezonder en veiliger dan chemisch chloor. Zelf het chloor toevoegen hoeft niet meer, maar je moet de waardes van chloor en pH nog wel blijven meten. Over het algemeen hoef je echter maar één keer zout toe te voegen. Chloor kan namelijk ook weer terug worden omgezet naar zout. Dit doet het systeem door zoutelectrolyse.

De voordelen van het natuurlijke chloor is dat het veel minder onderhoud vergt, en bijna niet irriteert. Rode ogen, een gevoelige huid en jeuk zijn daarmee verleden tijd. Wees overigens niet bang dat het water ineens zou smaakt. Het water is ongeveer 10% (in zeewater zo’n 40 gram per liter, in zwembad zo’n 3 gram per liter) van het zoutgehalte dat zeewater heeft. Daar merk je niets van, en je bent wel van de lucht en plekken op de kleding van chloor af. Het is wel belangrijk dat je zwembadzout gebruikt, en niet het zou waarmee je kookt. De hoeveelheid zwembadzout die je nodig hebt, bereken je door de som: Inhoud x 0,003. Bij een zwembad van 10.000 liter heb je dus 10.000 x 0,003 = 30 kilo zout nodig.

Bekijk ons zoutwatersysteem van Intex

Accessoires

We hebben nog een aantal punten waar je aan kunt denken bij de schoonmaak van het zwembad. Wil je hier meer over lezen? We hebben er een uitgebreid artikel over geschreven.

  • Voetenbad (voor je in het water stapt)
  • Schepnet
  • Stofzuiger
  • Borstel
  • Zeem (om de zijkanten gemakkelijk mee af te gaan)
  • Afdekzeil voor ’s nachts
     

Hoe gebruik ik een zwembadpomp?

Na het kopen van de zwembadpomp begrijpen we dat je misschien nog een aantal vragen hebt over het gebruik van de pomp. We proberen ze hier allemaal te beantwoorden. Mocht je nog een vraag missen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We geven je graag antwoord, en voegen hem dan zo snel mogelijk toe!

Moet ik de zwembadpomp uitzetten als ik ga zwemmen?

In een ingebouwd zwembad is dat niet bijna nooit nodig (als de pomp ingebouwd is). Het is bij een opblaasbaar- of opzetzwembad wel verstandig om de zwembadpomp uit te schakelen als er in het zwembad gezwommen wordt (lees ook zeker onze adviespagina's over respectievelijk opblaasbare en opzetzwembaden eens door). De pomp staat dan vaak dicht bij het bad. Tegenwoordig zijn de pompen erg veilig, maar met elektriciteit en water dicht bij elkaar kun je beter geen risico nemen. Het water is daarnaast toch in beweging als er gezwommen wordt.

Hoeveel uur per dag moet een zwembadpomp aan staan?

We houden als advies altijd aan dat een zwembadpomp 8 uur per dag moet aanstaan, maar meer is beter. Warme dagen zijn voor algen een open uitnodiging om in het water te nestelen. Daarom kun je op échte zomerdagen de pomp het best minstens 12 uur lang aan laten staan.

Hoeveel stroom verbruikt een zwembadpomp?

Dit is uiteraard verschillend per pomp, maar we zullen hier kort even een voorbeeld bij geven. Daarbij gaan we wel uit van het gemiddelde gebruik van 8 uur per dag (uit de vorige vraag), en dat deze het gehele jaar gebruikt wordt.

Kilowattuur (kWh) is de algemene maat van stroomgebruik in Nederland. Om 1 kWh te verbruiken moet een apparaat met een vermogen van 1000 watt 1 uur werken. We nemen in ons voorbeeld echter een zwembadpomp met een vermogen van 200 watt. Deze moet 5 uur aan staan om 1 kWh te verbruiken (1000/200 = 5). Als deze 8 uur aan staat, wordt er dus 8/5 = 1.6 kWh verbruikt. In het voorbeeld gaan we er vanuit dat deze 365 dagen per jaar gebruikt wordt. Dit is dus 365 x 1.6 = 584 kWh per jaar. Wil je de prijs hiervan weten? Kijk dan op de energierekening wat 1 kWh stroom kost.
 

Alles op een rijtje over zwembadpompen

Na zo’n duik in de informatie is het tijd voor een flinke hap adem. Die ruimte geven we je uiteraard graag, maar niet voor we alles uit dit artikel nog even hebben samengevat.

  • Een zwembadpomp zorgt ervoor dat zwembadwater in beweging blijft en gefilterd wordt.
  • Dit doet de pomp door ‘vuil’ water uit het zwembad te halen en het door een filter te laten lopen. Het schone water dat overblijft, wordt weer het zwembad ingestuurd.
  • Er zijn twee soorten filters: Patroonfilters en zandfilters. Een (papieren) patroonfilter is voornamelijk bedoeld voor wat kleinere zwembaden, en een zandfilter is geschikt voor ieder zwembad. Deze zandfilterpompen zijn echter wel duurder.
  • De capaciteit van de zwembadpomp is afhankelijk van de inhoud van het zwembad en de afstand waarop de pomp geplaatst is.
  • Naast een zwembadpomp heb je chloor en PHplus en PH-minus nodig voor het onderhouden van de hygiëne van een zwembad. Een zoutwaterinstallatie kan de chemische chloor vervangen voor natuurlijke chloor. Daarnaast heb je bijvoorbeeld schepnetten en een stofzuiger nodig voor het onderhoud.
     

Heb je inmiddels besloten wat voor pomp het gaat worden? Bekijk ons grote assortiment zwembadpompen dan eens. Mochten er nog vragen zijn, dan kun je ons bereiken via onze klantenservice of via de chat op onze website.
 

Bekijk al onze zwembadpompen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm