Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over zwemveiligheid Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over zwemveiligheid

Heb jij een zwembad in je achtertuin, ben jij van plan een zwembad aan te schaffen of ga je regelmatig zwemmen met je kinderen? Dan is het ontzettend belangrijk om voldoende te weten over zwemveiligheid. Alertheid en simpele voorzorgsmaatregelen kunnen veel (bijna) verdrinkingen voorkomen. Op deze pagina vind je alles over zwemveiligheid. Je leest hier onder andere wat mogelijke gevaren zijn, hoe je je zwembad schoon en veilig houdt, en wat je zelf allemaal kunt doen om de zwemveiligheid kunt verhogen.

Snel naar:

 

Welke zwemgevaren zijn er?

In en rondom water kan er van alles gebeuren. Zo kun je bijvoorbeeld ziek worden van onzuiver water of onderkoeld raken van te koud water. Maar daarnaast is verdrinking nog steeds een van de belangrijkste oorzaken voor dodelijke ongelukken bij jonge kinderen. Daarom is het belangrijk om je zwembad schoon en vooral ook veilig te houden, en goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke gevaren.

Per zwembad verschilt het nogal hoe je deze het beste onderhoudt. Heb je een opblaas- of opzetzwembad? Lees dan onze adviespagina over opblaaszwembaden of ons artikel over opzetzwembaden eens door voor meer informatie over deze zwembaden.

Gezondheid

Ziek na zwemmen in het zwembad? Van vies water kun je behoorlijk ziek worden. Uiteenlopend van oog-, oor- en huidinfecties tot buikgriep, voordat je het weet is een middag zwemmen vervangen door een paar dagen ziek op bed liggen. Bacteriën kunnen op verschillende uiteenlopende manieren in zwemwater terechtkomen, zoals: zweet, plas, speeksel, vuil en voedsel. Als zwemwater geen of niet genoeg desinfectiemiddelen bevat kun je ziek worden van de bacteriën die in het water zitten. Te veel desinfectiemiddelen kunnen dan weer oog- en huidirritaties veroorzaken.

Zwembad vol met bladeren in het water
Vies zwembadwater kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maak het dus altijd goed schoon.

Onderkoeling

Ook is het mogelijk om onderkoeld te raken als je in koud water zwemt en je lichaam te veel afkoelt. Dit komt het meeste voor bij zwemmen in een te koude zee of rivier, maar kan ook in een zwembad voorkomen. Als je kerntemperatuur onder de 35°C is gezakt ben je onderkoelt. Als je lichaamstemperatuur zakt gebeurt het volgende:

  1. Eerst krijg je koude handen en voeten.
  2. Dan begin je te rillen en klappertanden.
  3. Daarna ga je je niet goed voelen.

Het beste is om voordat je je niet goed voelt het water uit te gaan en je op te warmen, dan ben je onderkoeling nog voor (dus als je gaat klappertanden en rillen, is het dus tijd om het water uit te gaan). Als jij je niet goed meer voelt kun je snel verward raken, slaperig worden, geen pijn meer voelen en vervolgens bewusteloos raken.

Wat te doen bij onderkoeling?

Heb je het vermoeden dat iemand onderkoeld is? Dan moet je actie ondernemen. Is de persoon suffig en verward, bel dan 112. Daarnaast zijn er direct andere acties die je moet ondernemen:

  • Breng de persoon naar een warmere omgeving en verwijder eventuele natte kleding
  • Wikkel de persoon in een (isolatie)deken.
  • Lichte onderkoeling? Dan kun je wat warms te drinken geven. Ernstige onderkoeling? Geef hem/haar dan niets te eten en drinken.

Verdrinking

Ook al is het aantal verdrinkingen in Nederland de afgelopen 50 jaar ontzettend teruggelopen (naar ongeveer 80 mensen per jaar), een situatie waarbij iemand in de problemen komt ontstaat ontzettend snel. Als je kinderen bijvoorbeeld ergens bij water kunnen komen maar nog niet goed kunnen zwemmen en niet beseffen wat de mogelijke gevaren van water zijn, kan een ongeluk zomaar gebeuren. Verdrinking kan al gebeuren bij enkele centimeters water. Verlies je je kind even uit het oog en krijg je geen reactie als je je kind roept, ga dan altijd als eerste kijken bij waterplekken. Bij kopje onder raken telt elke minuut, dus hoe sneller je je kindje vindt hoe beter. Verdrinking komt ook voor bij oudere kinderen en volwassenen. Bij deze leeftijdsgroepen is uiteraard een paar centimeter water niet het gevaar, maar meren, rivieren of de zee. Het is dus belangrijk om kinderen en mensen die gaan zwemmen eigenlijk altijd in de gaten te houden, ongeacht de leeftijd.
 

Hoe houd je je zwembadwater schoon?

Met desinfectiemiddelen en andere schoonmaakmiddelen kun jij jouw zwembadwater goed schoon houden en de kans op gezondheidsproblemen verkleinen. Denk hierbij vooral aan het gebruik van chloor of een zoutwatersysteem om je water te desinfecteren en een filter, schepnetje en/of stofzuiger om je water schoon te houden.

Zorg voor een goede pH-waarde

Om je water goed gedesinfecteerd te houden is het noodzakelijk om de pH-waarde op niveau te houden. Dit kun je doen met chloor (bijvoorbeeld via een chloordrijver) of met een zoutwatersysteem. Chloor verhoogt de pH-waarde van het water. Daarnaast desinfecteert chloor het beste bij een pH-waarde tussen 7,0 en 7,6. Komt je pH-waarde boven de 7,6 dan werkt het niet goed meer. Voeg dan nooit meer chloor toe maar verlaag de pH-waarde. Het al in het water aanwezige chloor zal dan weer beter zijn werk gaan doen. Bij een te lage pH-waarde werkt chloor extra goed, maar de chloorlucht is heel onprettig en het chloor kan zorgen voor geïrriteerde ogen. Met pH+ en pH- chemicaliën kun je de pH-waarde van je zwembad herstellen. Kijk in onze shop voor een uitgebreid aanbod aan producten.

Controleer de pH-waarde van je zwembadwater dus regelmatig, om zeker te weten dat je desinfectiemiddelen ook echt goed zijn werk kunnen doen. Wil je meer weten over het schoonmaken van je zwembad? Je leest er alles over in ons artikel 'Alles over het zwembad schoonmaken'. 

Voorkom urine in water

Een kleine hoeveelheid urine zorgt in principe niet voor gezondheidsproblemen. Het wordt pas een probleem als relatief veel mensen in water dat met chloor gedesinfecteerd wordt plassen. Laat kleine kinderen die nog niet zindelijk zijn altijd een zwemluier dragen. Dit vangt urine en poep op en houdt het vast. Na een tijdje gaat dat toch lekken, dus denk er aan om de luier af en toe te vervangen. En leer je kinderen aan om niet in het water te plassen. Ga regelmatig met je kinderen naar de wc om ongelukjes te voorkomen.

Urine reageert met het chloor en zorgt dan voor giftige stoffen in het water. Ruik je een chloorlucht of krijg je geïrriteerde ogen tijdens het zwemmen, dan wordt dit in veel gevallen veroorzaakt door de combinatie van urine en chloor en niet enkel door chloor.

Kind juichend in water
Als een zwembad schoon en veilig is, kan er optimaal genoten worden.
 

Hoe houd je je zwembad veilig?

Je zwembad schoon houden is belangrijk om niet ziek te worden. Goede zwembadbeveiliging zorgt ervoor dat je de kans verkleint dat je kind op een onbewaakt moment (bijna) verdrinkt. Er zijn allerlei manieren waarop je je zwembad veiliger kunt maken:

Afzuigroosters

Een afzuigrooster in een zwembad kan gevaarlijk zijn wanneer deze niet veilig is. Als je kind eenmaal kan zwemmen en tegen een niet-veilig rooster aankomt, kan je kind er vacuüm aan vast gezogen worden. Dit klinkt behoorlijk eng, en komt gelukkig niet heel vaak voor, maar het is goed om te weten wat de gevaren van zo’n rooster zijn. In Nederland zijn de meeste rooster goed beveiligd, in het buitenland weet je dit niet en kan een rooster dus onveilig zijn. Advies: houd je kinderen uit de buurt van een afzuigrooster en zorg dat je kinderen de gevaren ervan kennen.

Omheining

Heb je een (half) ingegraven zwembad in je tuin, plaats dan een omheining om je zwembad. Het is misschien voor jezelf niet altijd praktisch, maar met een hek om het zwembad voorkom je dat kinderen ongezien in het water belanden. Ga voor een hek van minimaal 1,20 meter, dan weet je zeker dat het hek hoog genoeg is en kleine kinderen er niet overheen kunnen klimmen. Denk er ook aan dat er geen verhogingen in de buurt van het hek staan zodat kinderen niet via een creatieve weg over het hek heen kunnen klimmen. Zorg er ook voor dat de poort in het hek voor kleine kinderen niet eenvoudig open te maken is. 

Afdekzeil

Gebruik je je zwembad niet en kijk je er niet veel naar om, dek je zwembad dan goed af. Een ontzettend veilige methode zijn roldecks die je over het water schuift. Als deze decks het bad goed afsluiten zal de kans op ongelukken erg klein zijn. Met een simpeler, plastic afdekzeil kun je jouw zwembad ook al redelijk beveiligen. Als je deze niet goed vast maakt of de kwaliteit hiervan niet super is dan zijn deze afdekkingen toch stukken minder veilig dan roldecks. 

Alarmsysteem

Er zijn verschillende alarmsystemen die je in en rond je zwembad kunt plaatsen. Zo kun je er bijvoorbeeld een aanschaffen die afgaat zo snel als het wateroppervlak beweegt of een alarm dat afgaat als de poort naar het zwembad wordt geopend. Hoor je een alarm afgaan dan kan het ook altijd loos alarm zijn, maar ga altijd voor de zekerheid kijken.

Beweegbare bodem

Bij vaste zwembaden is het mogelijk een beweegbare bodem te instaleren. Dit is een duur systeem, maar uiteraard een zeer efficiënt middel om verdrinkingen te voorkomen. Je hoeft hiermee in de winter niet aan je zwembad te denken. Is het zwemseizoen voorbij? Dan maak je van je zwembad gewoon weer een terras.
 

Hoe houd je je kind veiling in en rondom water?

Leer je kinderen over de mogelijke gevaren van zwemmen en water. En heb je een zwembad in je achtertuin dan kun je niet vroeg genoeg beginnen met zwemles.

Begin jong met zwemles

Zorg ervoor dat jouw kindje weet wat hij moet doen wanneer hij in het water belandt. Begin al jong met zwemles. Je kind kan al op zwemles als hij/zij nog baby of peuter is. Vooral als je zelf een zwembad in je achtertuin hebt kan het geen stom idee zijn om al vroeg met zwemlessen te beginnen. Maar enkel je kind leren zwemmen zorgt er niet voor dat hij/zij niet kan verdrinken. Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je kind in de problemen raakt, zoals: onderkoeling, kramp of een sterke stroming.

Laat je kind niet zonder toezicht naar buiten gaan

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar een tel niet opletten en je kindje kan naar buiten geglipt zijn. En met een zwembad in je achtertuin kan dit voor angstige momenten zorgen. Zorg er dus voor dat je deuren naar buiten dicht zitten of zelfs op slot. En leer oudere kinderen en andere mensen die bij je thuis komen om de deur naar buiten altijd dicht te doen. Ben je je kindje toch even uit het oog verloren en krijg je geen reactie als je hem/haar roept, ga dan meteen bij je zwembad kijken.

Kind met zwembandjes in de zee
Let erop dat zwembandjes stevig vastzitten en dus niet makkelijk afglijden.

Draag zwembandjes en/of een zwemvest

Ook als je gaat zwemmen kunnen er ongelukken gebeuren. Zorg ervoor dat je kindje altijd zwembandjes of een zwemvest aan heeft als hij/zij nog niet goed kan zwemmen. Deze kunnen natuurlijk altijd afschuiven of af gedaan worden door kinderen, hou je kind dus alsnog heel goed in de gaten. Zwemvleugeltjes en zwemvesten helpen je kindje om te blijven drijven, maar zijn geen 100% garantie dat er niks mis kan gaan.

Bekijk onze zwembandjes en zwemvesten:

Let op: opblaasbare artikelen zijn er niet voor zwemveiligheid

Zwembandjes en reddingsvesten zijn ervoor gemaakt om de zwemveiligheid te verhogen. Andere opblaasbare artikelen niet. Een opblaaszwemband of luchtbed is dus nooit een vervanging voor zwembandjes. Laat daarnaast geen opblaasbare artikelen of zwembadspeelgoed in de buurt van je zwembad liggen als je niet meer aan het zwemmen bent. Deze kunnen voor kleine kinderen erg uitnodigend zijn en voor je het weet probeert je kindje een opblaasbaar artikel te grijpen en valt hij/zij in het water.
 

Welke dingen kun je zelf doen om zwemmen veiliger te maken?

Naast ervoor zorgen dat je kinderen weten wat ze moeten doen als ze in het water belanden, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen of weten om de kans op een verdrinking te verkleinen.

Houd altijd toezicht

Kan jouw kindje nog helemaal niet zwemmen, zorg er dan voor dat je kind als je gaat zwemmen niet verder dan een armlengte van je af zit. Houd verder je kinderen altijd in de gaten, ook als ze al kunnen zwemmen. Zelfs goede en ervaren zwemmers kunnen in de problemen raken door kramp of bijvoorbeeld stromingen. Kijk dus niet continu op je mobiel en zorg ervoor dat je tijdens een zwemmiddag niet te veel alcohol gaat drinken. Blijf altijd opletten.

Leer reanimeren

Gaat het toch fout, waar je natuurlijk niet aan wilt denken, dan is het heel fijn als je weet hoe je jouw kind kan helpen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij of een andere volwassene in je omgeving leert reanimeren. Het beste is om hier een cursus voor te volgen.

Vind je dit niet nodig dan kan het al helpen als je in ieder geval weet wat de stappen zijn:

  1. Controleer het bewustzijn; vragen stellen en hartslag controleren. Geen reactie? Bel dan meteen 112 en begin te reanimeren.
  2. De medewerker van de meldkamer begeleidt je door de reanimatie.
  3. Controleer of er een ademhaling is. Kantel het hoofd lichtjes naar achter, til de kin op met twee vingertoppen en luister, kijk en voel enkele seconden of er een ademhaling is.
  4. Geen ademhaling? Begin dan met 30 borstcompressies. Zet je handen in het midden op de borstkas, duw het borstbeen zeker 5 centimeter in en maak 30 borstcompressies (100-120 keer per minuut). Dit duurt dus ongeveer 15/20 seconden.
  5. Vervolgens beadem je twee keer. Lift de kin omhoog, knijp de neus dicht en beadem. Adem normaal in en adem één seconde uit in de mond van het slachtoffer. Let er hierbij op dat de borstkas omhoog komt.
  6. Ga binnen 10 seconden weer door met een serie van 30 borstcompressies. En wissel steeds af tussen twee keer beademen en 30 borstcompressies.
  7. AED in de buurt? Onderbreek de reanimatie kort en sluit de AED aan om het hart een herstart te geven.


Hoe ziet verdrinking eruit?

Wat te doen bij verdrinking? Ten eerste is het goed om te beseffen dat verdrinken er in de meeste gevallen anders uitziet dan je in films ziet of dan je waarschijnlijk denkt. Slachtoffers zijn over het algemeen niet in staat om goed om hulp te roepen. Maar hoe weet je dan dat iemand in gevaar is? Wat zijn de tekenen dat iemand aan het verdrinken is? Hiervoor let je op de volgende punten:

  • Hyperventileren
  • Hoofd laag in het water of achterover gekanteld
  • Het lukt niet om te zwemmen
  • Gesloten ogen of niet in staat je aan te kijken als je roept
  • Haar voor de ogen en/of voorhoofd
     

Een van deze aspecten hoeft nog niet te betekenen dat iemand aan het verdrinken is, maar neem het zekere voor het onzekere en roep voor een reactie. Krijg je geen reactie? Twijfel dan niet en spring het water in om de persoon te helpen. Het valt voor andere mensen vaak niet op dat een persoon aan het verdrinken is, omdat het klassieke zwaaien en schreeuwen om hulp vaak niet gebeurt. Zo kan er iemand in een bad vol zwemmende mensen verdrinken zonder dat iemand het door heeft. De bovenstaande punten zijn signalen dat iemand aan het verdrinken is en hulp nodig heeft.

Droog verdrinken

Als je water inhaleert en er ontstaat een spasme in je luchtweg kan dit voor ademhalingsproblemen zorgen. Wanneer je stembanden niet willen ontspannen kan het levensbedreigend worden, er kan dan namelijk geen lucht in de longen komen. Dit wordt dus droog verdrinken genoemd omdat je ‘verdrinkt’ zonder dat er veel water in je longen terecht komt.

Secundaire (vertraagde) verdrinking

Dit kan gebeuren als iemand water heeft ingeademd, wat voor zwellingen in de longen kan zorgen. De zwelling zorgt er dan voor dat de longen geen zuurstof meer op kunnen nemen. Het kan soms enkele uren of zelfs dagen na een zwembeurt pas voor echte problemen zorgen, waardoor het mogelijk niet herkend wordt als ‘verdrinking’. Het komt gelukkig niet veel voor, maar als iemand uit je omgeving de volgende symptomen vertoont is het toch verstandig snel de huisarts te raadplegen of 112 te bellen. Wat zijn de signalen van droog verdrinken en secundair verdrinken?

  • Moeilijk ademhalen
  • Aanhoudend hoesten of een stikkend gevoel
  • Slaapachtig
  • Geïrriteerd reageren
  • Overgeven
     

Valt je baby of kindje in het water (in een bad of ergens anders) en gaat hij/zij even kopje onder? Dan is de kans gelukkig klein dat er water in de longen is gekomen. Er kan zeker water in de mond en keel komen, maar als het kopje ondergaan echt heel kort was is er hoogstwaarschijnlijk geen water in de longen gekomen. Al is het natuurlijk wel altijd slim om je baby of kindje even goed in de gaten te blijven houden. Hoe langer je kindje kopje onder gaat, hoe groter het risico dat er water in de longen komt.


Alles op een rijtje

Je hebt in dit artikel alles gelezen over zwemveiligheid. Hieronder vind je nog even kort de belangrijkste punten uit dit artikel:

  • Houd je zwembadwater goed schoon om gezondheidsklachten te voorkomen.
  • Beveilig je zwembad goed. Denk hierbij aan het neerzetten hek om het zwembad, het gebruik van een afdekzeil, goede afzuigers en desinfectiemiddelen.
  • Zwemles, het liefst zo vroeg mogelijk. En leer je kinderen over de mogelijke gevaren van water.
  • Houd je kinderen, maar ook tieners of volwassen familieleden/vrienden, in de gaten als je gaat zwemmen.
  • En weet hoe je verdrinking herkent en hoe je moet handelen mocht het toch fout gaan.


Wil jij naar aanleiding van de informatie de veiligheid rondom je zwembad verhogen, je zwemwater goed schoon kunnen houden of alleen zwembandjes voor je kinderen aanschaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice. En meld je ook zeker aan voor onze nieuwsbrief voor updates van leuke acties op het gebied van zwembaden en zwembadartikelen.
 

Bekijk hier al onze zwembad producten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm