Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over zandbakken Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over zandbakken

Zit jij eraan te denken om een zandbak te kopen maar weet je niet precies waar je allemaal uit kunt kiezen en wat de verschillen zijn? Op deze pagina lees je er alles over. Daarnaast vind je hier ook nog allerlei handige tips. Na het lezen van de informatie op deze pagina weet jij precies wat voor zandbak jij wilt, hoe je alles goed kunt onderhouden en waar je de bak voor kunt gebruiken als je kinderen er te groot voor zijn geworden!

Snel naar:

 

Spelen met zand: waarom?

Spelen met zand is niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor de ontwikkeling. Ja, kinderen worden er misschien vies van, maar zolang ze niet hun nieuwste kleding dragen is dat toch geen probleem? Het is niet zo dat het niet schoongemaakt kan worden. En zand schud je ook zo uit de schoenen. Met zand spelen is gewoon erg goed voor de ontwikkeling van kinderen, zoals:

  1. Goed voor de tactiele ontwikkeling. Zand kun je aanraken, door je vingers laten glijden, kneden, en nog veel meer. Daarnaast heeft zand ook nog eens verschillende structuren, van zacht zand tot modder. Al deze 'tactiele ervaringen' van zand zijn gewoon heel erg interessant voor kinderen.
  2. Goed voor hand-oog coördinatie. Schepjes vasthouden, met zandspeelgoed spelen, met een stok in een zand tekenen: allemaal manieren om de hand-oog coördinatie te bevorderen.
  3. Stimuleert samenwerking en emotionele ontwikkeling. Kinderen spelen vaak met andere kinderen in een zandbak. Samen spelen, samen ontdekken en samen plezier hebben. Daarbij is dit samenspelen ook goed voor de emotionele ontwikkeling van je kind.
  4. Bevordert creativiteit. Er zijn eindeloze mogelijkheden met zand. Alles kan gemaakt worden. Hierdoor stimuleert het creativiteit. Je kind kan zijn of haar fantasie de vrije loop laten en maken wat hij/zij wil.
     

Zand op handenEen tactiele ervaring komt tot stand door contact tussen de huid en de omgeving. 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen?

Al vanaf een hele jonge leeftijd kunnen kinderen in een zandbak spelen. Eigenlijk al vanaf het moment dat ze zelf kunnen zitten en dingen vastpakken. Meestal is dit tussen de 6 en 9 maanden. Ga bij jonge kinderen (1 tot 3 jaar) voor een kleine zandbak. Een grote zandbak kan dan nog veel te groot zijn en als intimiderend worden ervaren. Daarnaast spelen kinderen in die leeftijdscategorie vaak nog alleen, waardoor een kleine zandbak groot genoeg is. Voor oudere kinderen is een grotere zandbak leuker. Ze kunnen hier met al hun vriendjes in spelen, en zich helemaal uitleven.

En als je daarbij kijkt naar alle voordelen die een zandbak en daarbij het spelen met zand bieden, wat houdt je dan nog tegen om een zandbak aan te schaffen en in je tuin te plaatsen. Misschien weet je nog niet zo goed waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van een zandbak. Lees hieronder de belangrijkste punten om op te letten:
 

Waar op letten bij het kopen van een zandbak?

Als je eraan zit te denken om een zandbak aan te schaffen, zijn er enkele punten om rekening mee te houden:

Grootte

Het formaat van de zandbak is een van de belangrijkste punten om naar te kijken. Het belangrijkste: wat is de beschikbare ruimte in je tuin, of hoeveel ruimte van je tuin wil je gebruiken voor de zandbak? Ook zijn er nog enkele andere aspecten waar je op kunt letten. Gaat er bijvoorbeeld voornamelijk één kindje in de zandbak spelen in spelen of meerdere kinderen? Houd ook rekening met de leeftijd van de kind(eren). Onder de drie jaar? Ga voor een kleiner model. Ouder dan drie? Dan is een wat grotere zandbak stukken leuker.

Materiaal

Ga je voor een plastic of een houten zandbak? Een plastic zandbak is gemakkelijk te verplaatsen. Daarnaast kun je de zandbak, of de deksel van de bak, altijd vullen met water. Leuk voor tijdens warme dagen! Nadeel van een plastic zandbak: het is wat poreuzer en vaak wat klein. Een houten zandbak heeft een ontzettend gave uitstraling en is vaak wat groter dan een plastic variant. Ook heeft een houten bak het voordeel dat er meestal een fijne rand is waar je kind op kan gaan zitten. Nadeel: je kunt deze bakken meestal niet (goed) verplaatsen en splinters zijn een mogelijkheid.

Prijs

Houten zandbakken zijn over het algemeen duurder dan plastic zandbakken. Voor een tientje koop je al een schelp-zandbak. Houten zandbakken zijn verkrijgbaar vanaf 50-60 euro en kunnen ook makkelijk boven de 100 euro uitkomen. Maar, deze houten varianten zijn dan ook stukken duurzamer dan een plastic zandbak. Wil je er echt jarenlang van kunnen genieten, dan kan het slim zijn om toch voor een houten zandbak te gaan (ondanks de wat hogere prijs). In het assortiment van Internet-Toys vind je zandbakken van verschillende merken, zoals Paradiso Toys, Disney en Hörby Bruk.

Bekijk onze zandbakken:

 

Waar zet je de zandbak neer?

Als je een zandbak wil kopen of net gekocht hebt, wil je hem natuurlijk op de meest ideale plek in je tuin neerzetten. Maar wat is de beste plek?

  • Zorg ervoor dat de ondergrond goed vlak is, zodat de bak stabiel staat.
  • Zet de zandbak binnen je gezichtsveld. Zo kun je je kinderen altijd in de gaten houden.
  • Zorg ervoor dat de zandbak niet pal in de zon staat. De huid van een kind is nog erg gevoelig voor UV-straling. Maar zet de bak ook niet helemaal in de schaduw op een vochtige plek. Heb je niet echt schaduwplekken in je achtertuin? Creëer dan zelf wat schaduw met een parasol, of schaf een zandbak met een dakje erboven aan.
  • En zet hem niet recht onder een boom. Anders zul je steeds bladeren, takjes, etc. van de boom in je zand hebben liggen.

Houten zandbak? Extra tip:

Als je een houten zandbak in je tuin wilt zetten, is het aan te raden om een worteldoek op de bodem van de zandbak te leggen. Een houten variant is over het algemeen aan de onderkant altijd open. Dit zodat water makkelijk door de bak heen sijpelt en het zand zo natuurlijk gereinigd wordt. Wil je niet dat er van onderen ongedierte en wortels de zandbak in komen, dan kun je er dus een worteldoek neerleggen. Je kunt hem zelfs even aan de onderkant van de bak vastnieten, zo weet je zeker dat hij ook echt op de goede plek blijft liggen (ook als je de bak nog wat verschuift).

 

Welk zand doe je in een zandbak?

Je kunt een zandbak het beste vullen met speelzand. Dit is goed gezeefd en gewassen, waardoor het niet erg is als je kind(eren) hiervan wat in hun mond stoppen. Let wel op, speelzand is er in goede en wat mindere goede kwaliteit. Wil je kwalitatief speelzand aanschaffen? Ben dan niet bang wat meer geld uit te geven. En wat het allerbelangrijkst is, is dat het zand geen leem bevat en het fijn zand is.

Hoeveel zand heb je nodig?

Speelzand komt vaak in zakken van 15 kg of 25 kg. In een normale schelp zandbak kan ongeveer 60 kg zand (hetzelfde geldt voor een schildpad zandbak). Dit zijn dus bij zakken van 15 kg ongeveer 4 zakken, en bij zakken van 25 kg 2,5 zak. Bij grotere zandbakken is het slim om van tevoren even de inhoud te berekenen. Lengte x breedte x gewenste zandhoogte. Hier komt dan een bepaald aantal liters uit. Zandzakken worden verkocht in kg. Reken als laatste stap de liters even om naar kilo’s, om zo te kunnen zien hoeveel zakken je nodig hebt (1 liter weegt ongeveer 1,5 kg). Dus vermenigvuldig het aantal liter dat je berekend hebt met 1,5 en je hebt het aantal kilo’s dat je nodig hebt.

Houd er rekening mee dat zand in de meeste gevallen verdicht. Zand klinkt wat in elkaar en wordt zo minder. Bestel altijd ongeveer 10% meer dan je berekend hebt.

Een meisje in een blauwe schelp zandbak
Een schelp zandbak is een ideale en ontzettend praktische zandbak voor jonge kinderen.

Hoe houd je het zand en de zandbak schoon?

Het zand in je zandbak kan na een tijdje wat vies worden. Bladeren en takjes kun je nog gewoon uit de bak halen, maar er zijn meer dingen die in de zandbak terecht kunnen komen. Wilde dieren of je eigen huisdieren kunnen mogelijk hun behoefte doen in een zandbak, vies en niet 100% te voorkomen. Daarnaast kunnen er mieren in de bak terecht komen. Hoe kun je ervoor zorgen dat het zand zo schoon mogelijk blijft:

  1. Hark het zand van tijd tot tijd. Zo komen stenen, takken en andere dingen die je met het blote oog niet ziet naar boven.
  2. Leg de zandbak dicht als hij niet gebruikt wordt. Bij een plastic zandbak zit vaak een deksel inbegrepen, en over een houten zandbak kun je een (plastic) doek heen trekken.
  3. Laat kinderen niet eten of drinken in de zandbak. Etensresten trekken ongedierte aan (zoals mieren en wespen).
  4. Spoel zandspeelgoed regelmatig schoon, zeker als je het in de bak laat liggen voor een volgende speelbeurt. Speelgoed is ontzettend leuk en zorgt voor nog meer speelplezier, maar het kan ook nogal vies worden. Wil jij meer weten over zandspeelgoed? Lees dan onze pagina 'Zandspeelgoed kopen: waar let je op' eens door.
  5. Vervang het zand. Als je merkt dat het zand echt vies is, is het aan te raden het helemaal te vervangen. Aangeraden wordt om minimaal één keer per jaar het zand van een zandbak met deksel te vervangen. Zonder deksel moet het vaker vervangen worden.
     

Ook kan de zandbak vies worden of verslijten. Wat kun je doen om je zandbak goed te onderhouden?

  1. Een plastic zandbak kun je best goed schoonhouden. Je kunt het vuil er gewoon af poetsen met een sopje en een doekje. Vaak verkleurt een plastic zandbak wel (zeker als je geen beschermingsspray gebruikt).
  2. Houten zandbak. Komt er groene aanslag op je houten zandbak? Dit kun je er gewoon af schuren. Houten zandbakken zijn eigenlijk altijd goed geïmpregneerd, waardoor ze beschermd zijn tegen rot en schimmel. Hierdoor gaan ze jaren mee.
     

Als kinderen in een zandbak spelen, zal er ongetwijfeld ook wat zand buiten de bak belanden. Zie je dat er veel zand naast de bak is beland, veeg dit dan even op. En zorg ook dat je kinderen hun kleding en schoenen uitkloppen, zodat er niet te veel zand mee naar binnen genomen wordt (of investeer bijvoorbeeld in een goede schoenenborstel).
 

Spelideeën: 5 leuke tips

Met zand kun je ontzettend veel. Kinderen kunnen er hun fantasie de vrije loop laten, ze kunnen het in het zand graven, dingen maken, zand verplaatsen en nog veel meer. Hieronder geven wij je nog enkele leuke spelideeën voor dingen die kinderen met zand kunnen doen. Natuurlijk houden kinderen zichzelf ook supergoed bezig in een zandbak, maar met deze ideeën kun je eens een keertje wat anders doen:

#1 Maak een rivier

Graaf een gleuf in het zand. Bekleed deze vervolgens met aluminium folie. Zo trekt het water wat je door de rivier gaat laten stromen niet meteen in het zand. Vul vervolgens een emmer met water. En giet het water voorzichtig in je rivier. Loopt de rivier in een helling naar beneden, dan kun je ook even een tuinslang bovenaan bij de rivier neerleggen. Stromend water en gegarandeerd speelplezier!

#2 Creëer een safari park

Ga op zoek naar stenen, bladeren, stokjes en meer. Hiermee maak je vervolgens de verblijven van de dieren. Vervolgens heb je dieren nodig. Heb je plastic speelgoeddieren, dan kun je deze uitstekend gebruiken. Heb je deze niet in huis? Maak dan dieren van producten die je thuis hebt liggen. Tip: lees onze pagina over knutselen eens door en doe inspiratie op over hoe je een dier kunt knutselen. Plaats de dieren in de verblijven en spelen maar!

#3 Maak je eigen zand-foam

Ja, zand-foam. Zand-foam kun je maken door een emmer te vullen met zand en scheerschuim. Dit is echt een leuke nieuwe ervaring voor je kind. Het zand krijgt een zachte structuur, en voelt dus helemaal anders aan. En daarnaast zullen kinderen ontdekken dat ze met zand-foam, door de structuur, weer net wat andere dingen kunnen doen dan met gewoon zand.

#4 Maak een zand vulkaan

Je hebt misschien zelf wel ooit een vulkaan gemaakt met een leuke experimenten-kit. Maar wist je dat je ook een vulkaan in de zandbak kan maken? Maak als eerste de vorm van de vulkaan met zand. Zet vervolgens een plastic bekertje bovenin de vulkaan, op de plek waar normaal het gat zit waar de lava uit komt. Doe vervolgens baking soda (zuiveringszout) en rode kleurstof in het bekertje. Als je het vervolgens aanvult met azijn, ‘explodeert’ de boel!

#5 Ga schatzoeken

Organiseer een schat-zoek middag voor je kind(eren). Je kunt dit zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Begraaf enkele dingen (bijvoorbeeld hints en de schat) of alleen de schat in de zandbak. De reactie van kinderen als ze de schat vinden, is echt geweldig!

Meisje spelend in een zandbak
Kinderen kunnen doen wat ze willen in een zandbak, niets is te gek.
 

Wat kun je allemaal nog meer doen met een zandbak?

Als je kinderen te oud zijn geworden voor de zandbak en/of de temperaturen naar tropische waarden stijgen, dan kun jij jouw zandbak in allerlei handige en leuke dingen omtoveren. Onze alternatieven:

  1. Een zandbak schelp, of andere plastic zandbak, kun je heel eenvoudig omtoveren tot een verfrissend zwembadje. Zand eruit, even schoonmaken en water erin! Als je een schep zandbak hebt mét deksel, kun je de ene kant van de bak vullen met zand en de andere kant met water. Dubbel zo veel plezier!
  2. En wat dacht je van een ballenbak. Zelfde principe als hierboven, alleen dan even vullen met ballen.
  3. Een plastic zwembad kun je ook vullen met water en ijs. Zo houd je al je drankjes op een leuke manier koel tijdens een (tuin)feestje. Want je kunt alles wel gewoon in de koelkast leggen, in je eigen drankkoeler is toch net even wat origineler!
  4. Of graaf je plastic badje in en maak er een vijver van.
  5. Een houten zandbak kun je, als hij niet meer wordt gebruikt, omtoveren tot bloembak. Haal al het gele speelzand eruit, vul de bak met zwart zand en/of potgrond (vergeet ook niet het worteldoek weg te halen als je deze onderin hebt gelegd) en vullen maar!
     

Alles op een rijtje over zandbakken

Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over zandbakken en spelen met zand. Hopelijk helpt de informatie je bij het maken van de juiste keuze voor de aanschaf van een zandbak. Hieronder lees je beknopt de belangrijkste punten van deze pagina:

  • Zandbakken zijn er grofweg in plastic en houten varianten.
  • Kinderen kunnen al vanaf +/- 1 jaar in de zandbak spelen.
  • Spelen met zand heeft allerlei voordelen: goed voor tactiele ontwikkeling, sociale ontwikkeling, creativiteit, en meer!
  • Houd een zandbak goed schoon. Tip: zorg ervoor dat je kind(eren) niet in de zandbak eten of drinken.
  • Alternatief gebruik zandbak: een zwembad, drankkoeler, vijver of plantenbak.
     

Overweeg jij om een zandbak aan te schaffen? Neem dan eens een kijkje in ons uitgebreide assortiment. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op via de live chat of via de klantenservice.
 

Bekijk al onze zandbakken

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm